Înapoi la listă

Depistati ca un profesionist daca sunteti supravegheat video in spatiile de cazare - Instrumente tehnice



          Intr-un material anterior v-am prezentat tehnicile de baza pentru identificarea vizuala in teren a dispozitivelor de supraveghere video ascunse. Numarul situatiilor in care turistii au descoperit dispozitive de supraveghere video ascunse in camere de hotel a crescut alarmant. Exemplificativ este cazul acestui proprietar de hotel din Marea Britanie care filma pe ascuns un cuplu cazat in hotelul sau.

          In continuare va vom prezenta cateva instrumente tehnice, usor de utilizat si accesibile ca pret, pe care le puteti folosi in vederea depistarii dispozitivelor de supraveghere video pe care nu le-ati putut depista in urma verificarilor vizuale.

          Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca un echipament de supraveghere video este construit din 3 elemente principale:


  • camera video propriu-zisa;
  • sursa de alimentare cu energie electrica;
  • mediul de stocare al imaginilor captate.

          Al 2-lea lucru important pe care trebuie sa-l cunoasteti este ca aceste elemente care compun un dispozitiv de inregistrare video, au un anumit volum si ocupa spatiu.

          Avand in vedere aceste lucruri puteti folosi instrumentele si tehnicile prezentate mai jos, in functie de necesitati si de situatia cu care va confruntati in teren.

          Aceste instrumente poti fi eficiente si individual, insa in ipoteza unor situatii mai complexe se impune combinarea mai multor instrumente si tehnici de detectie pentru a fi siguri de rezultat.


          Cel mai la indemana si ieftin instrument pe care-l puteti folosi este telefonul mobil.


1. Folositi-va telefonul – depistare camere video cu iluminare infrarosie


          Pe langa metoda de depistare a reflexiei lentilei camerei de supraveghere pe care v-am detaliat-o in materialul precedent, telefonul mobil poate fi folosit extrem de eficient in depistarea camerelor video care folosesc lumina infrarosie pentru inregistrarea in intuneric.

          Lumina infrarosie nu este perceputa de ochiul uman. Spectrul luminos pe care ochiul uman il poate percepe este cuprins intre 390 si 700 nanometri. in timp ce spectrul infrarosu este cuprins intre 700 si 1.000.000 nanometri (1 mm).


          O metoda eficienta pentru identificarea dispozitivelor cu infrarosu si care nu presupune aproape niciun cost pentru dv. este folosirea camerei frontale a telefonului mobil. Spre deosebire de camera principala aflata pe spatele telefonului, camera frontala a telefoanelor mobile NU este dotata cu filtru pentru lumina infrarosie.

          Pentru a testa cum functioneaza aceasta metoda puteti folosi telecomanda de la televizor. Aceasta telecomanda foloseste spectrul infrarosu pentru a trimite comenzi televizorului. Apasati orice buton de pe telecomanda si cu el apasat incercati sa vedeti cu ochiul liber spectrul luminos emis de telecomanda. Cu siguranta nu veti observa nimic, spectrul infrarosu neputand fi perceput de ochiul uman asa cum v-am detaliat mai sus.

          Acum deschideti camera frontala a telefonului in aplicatia de fotografiere si indreptati telecomanda spre aceasta camera. Apasati orice buton de pe telecomanda si in acest timp pe ecranul telefonului veti putea observa lumina infrarosie pe care telecomanda o emite.


          Dupa cum vedeti in imaginea de mai sus realizata cu camera frontala a unui telefon mobil, in poza din partea dreapta se observa lumina infrarosie care in mod normal nu ar fi fost vizibila ochiului uman.

          In acest fel inspectati cu camera frontala a telefonului punctele vulnerabile din incapere despre care v-am vorbit in articolul precedent, incercand astfel sa identificati orice sursa de lumina infrarosie.


2. Folositi-va telefonul – termodetectie


          Orice dispozitiv electronic emite o cantitate de caldura, mai mare sau mai mica. Componentele electronice ale dispozitivelor video fiind alimentate cu curent electric se incalzesc, emitand astfel o amprenta termica.

          Faptul ca dispozitivele video ascunse sunt in general foarte mici ca dimensiuni si sunt instalate in spatii restranse fara vreo posibilitate de ventilatie corespunzatoare, face ca amprenta termica despre care vorbeam sa fie destul de puternica astfel incat sa poata fi detectata de un dispozitiv specializat ca FLIR® ONE Gen 3.

          Exista si variante mai scumpe si mai complexe ale dispozitivului, ca FLIR ONE Pro LT sau FLIR ONE Pro, dar pentru o utilizare ocazionala modelul ONE Gen 3 este mai mult decat suficient.

          Dispozitivul se conecteaza usor la orice smartphone care foloseste sistem de operare iOS sau Android si permite folosirea telefonului ca o camera video cu termoviziune. Cu ajutorul acestui dispozitiv veti putea identifica usor orice sursa de caldura prezenta in zona de interes.

          In situatia in care veti depista surse de caldura in pereti, dupa tablouri, in baie, in alte puncte vulnerabile din incapere sau in orice alt loc in care o sursa de caldura nu ar trebui sa existe, inspectati cu atentie respectivele zone.

          Dupa identificarea sursei de caldura, depistarea dispozitivului de supraveghere ascuns ar trebui sa fie usoara.



3. Folositi-va telefonul – scanati retelele wi-fi


          Din punct de vedere al modalitatii de stocare al imaginilor, exista 2 tipuri de camere video:

  • cele care stocheaza imaginile local, adica pe un mediu de stocare (SD card, HDD, SSD, DVR) conectat fizic camerei video; 
  • cele care transmit datele la distanta, pentru a fi stocate sau vizualizate. In aceasta ipoteza transmisiunea de date poate fi facuta prin conectare la internet, bluetooth sau prin alte unde radio.

          In prezenta sectiune vom detalia metode de depistare a camerelor video conectate la internet prin wi-fi deoarece aceste camere sunt cele mai comune si usor de gasit pe piata. Sistemele comerciale de transmisie prin unde radio (alta banda de frecvente decat wi-fi sau bluetooth) sunt destul de voluminoase si relativ scumpe pentru a fi folosite in echipamentele miniaturale/disimulate utilizate de amatori.

          Dispozitivele de supraveghere video care necesita o conexiune internet vor incerca sa realizeze aceasta conexiune intr-un mod cat mai disimulat si clandestin, pentru a evita detectarea. Din acest motiv dispozitivele pot utiliza diverse metode in vederea conectarii: hotspot dedicat; sim-card cu plan de date; reteaua de internet instalata in imobil.

          Daca in incapere exista router wi-fi verificati toate cablurile care au ca sursa routerul si identificati dispozitivele care sunt conectate la acesta. 

          Verificati cu ajutorul telefonului mobil ce retele wi-fi cu semnal puternic identifica telefonul in zona in care va aflati. Orice retea care nu pare a proveni de la gazda dumneavoastra sau de la vreun vecin din zona ar putea fi reteaua camerei spion. Tot cu ajutorul telefonului veti vedea si cat de puternic este semnalul fiecarei retele wi-fi detectate.

          Majoritatea hotelurilor pun la dispozitia clientilor acces la propria retea de internet prin wi-fi asa ca orice alta retea cu semnal puternic detectata in camera de hotel poate ridica suspiciuni. In aceleasi conditii ar trebui sa depistati reteaua proprie de internet a unui spatiu de cazare inchiriat de la o persoana particulara iar in paralel identificati ce alte retele cu semnal puternic sunt in zona.


3.1 Folositi-va telefonul – scanati reteaua wi-fi oferita de gazda pentru conectare precum si alte retele


          In general cei care instaleaza echipamente ascunse de supraveghere video pentru distractia personala, nu investesc sume mari de bani in vederea achizitionarii unor echipamente profesionale. Din acest motiv conectarea dispozitivului de inregistrare prin propria retea wi-fi aflata in imobil, constituie cel mai ieftin si simplu mod de conectare la internet. Insa aceasta conectare ieftina la internet face dispozitivul ascuns vulnerabil la depistare.

          Daca v-ati conectat la reteaua de internet a gazdei, recomandam scanarea acestei retele cu ajutorul aplicatiei FING pentru a identifica toate dispozitivele conectate la retea. Este o aplicatie gratuita, disponibila atat pentru iOS cat si pentru Android.

          Aplicatia va va arata toate dispozitivele care sunt conectate la reteaua respectiva de internet, atat prin cablu cat si prin WiFi precum si marca, modelul si tipul dispozitivului conectat la internet.

          Chiar si in situatia in care nu veti vedea intotdeauna marca si modelul dispozitivului, vi se va arata totusi adresa MAC a acestuia. Introduceti MAC-ul dispozitivului pe un site specializat ca https://www.macvendorlookup.com/ si acolo veti identifica exact fabricantul si tipul dispozitivului.

         Orice echipament suspect veti regasi conectat la reteaua gazda, trebuie investigat suplimentar.


4. Folositi-va telefonul - detectati lentilele camerelor ascunse


          In punctul 9 din materialul precedent v-am invatat cum sa “periati” zona de interes in vederea depistarii reflexiei pe care lentila camerei video ascunsa o face la lumina lanternei telefonului. In continuare va recomandam folosirea unor aplicatii specifice dezvoltate pentru telefoanele mobile tocmai in vederea depistarii lentilelor camerelor video ascunse.

          In acest sens Glint Finder pentru Android sau Spy Hidden Camera Detector ori Hidden Camera Detector pentru iOS sunt eficiente. De notat ca unele dintre aceste aplicatii combina atat functia de detectare prin reflexia lentilei cat si functii de scanare, mai mult sau mai putin complexa, a zonei.


5. Utilizati un detector de lentile specializat


           Cand vine vorba despre dispozitivele de supraveghere care stocheaza imaginele local si pe care nu le puteti detecta prin scanarea retelei wireless, folosirea unui detector de lentile specializat este de preferat.

          In prezent exista pe piata dispozitive accesibile ca pret si destul de eficiente in depistarea lentilelor camerelor ascunse. Preturile dispozitivelor comerciale pleaca de la 15$ pentru detectoarele simple de lentile cum sunt cele din imaginea de mai jos si ajung la cateva zeci de $ pentru cele mai complexe care includ functii suplimentare.


          Aceste dispozitive folosesc fascicule laser care la contactul cu lentila camerei de supraveghere ii vor semnala prezenta luminand lentila sau facand-o sa sclipeasca, utilizatorul vizualizand prin intermediul unei lupe sau al unui ecran campul in care opereaza detectorul.



6. Utilizati un scanner de frecvente radio


          Majoritatea echipamentelor de supraveghere video montate pt. a functiona o perioada lunga de timp au nevoie de o cale pentru a transmite catre operator informatia captata.

          Detectorul de frecvente radio scaneaza zona in cautarea echipamentelor care emit unde radio. Si retelele wi-fi folosesc tot unde radio asa cum o fac si telefoanele mobile, televizoarele sau aparatele radio. In momentul detectarii unei frecvente, scanerul va notifica utilizatorul despre existenta dispozitivului. In functie de tipul scannerului folosit, sistemul de avertizare poate fi diferit: sunete, vibratii, indicatori luminosi, etc. Avertizarea va fi mai slaba sau mai intensa in functie de distanta la care va aflati fata de dispozitivul detectat. Urmariti cresterea intensitatii avertizarii pe masura ce va apropiati de dispozitiv pana ce veti reusi sa localizati dispozitivul care emite undele radio.

          Dispozitivele de "spionaj" pe care le gasim in comert opereaza in general in spectrul de frecvente 500 MHz pana la 6 GHz. Acestea vor fi detectate de majoritatea detectoarelor comerciale de frecvente radio care opereaza in general pe plaja de frecvente 400 Mhz pana la chiar 24 GHz.

          Echipamentele profesionale pot detecta un spectru mult mai larg de frecvente si au si multe alte functii suplimentare (detector de camp electro-magnetic, s.a.), insa aceste echipamente sunt mai costisitoare si nu justifica o utilizare ocazionala.

          Situatia dumneavoastra specifica va determina nivelul de complexitate al detectorului de care aveti nevoie si pe care-l veti folosi.

          Pentru un utilizator obisnuit care doreste sa scaneze ocazional o camera de hotel sau o alta locatie folosita intamplator, un aparat cum e cel din poza de mai jos cu un cost de aproximativ 50 de Euro, va fi destul de eficient, scanerul avand inclus si un detector de lentile descris la punctul 5 de mai sus.


          Inainte de a incepe scanarea cu detectorul de frecvente radio, asigurati-va ca toate echipamentele care ar putea emite unde radio (telefoane mobile, laptopuri, dispozitive bluetooth, tablete, televizoare, aparate radio, etc.) sunt complet inchise / deconectate de la sursa de alimentare.

          Este recomandat ca inainte de a incepe scanarea zonei sa testati detectorul pe care-l veti folosi scanand cu el un dispozitiv cunoscut cum ar fi propriul telefon mobil pentru a observa daca-i identifica emiterea de unde radio.



Ce faceti daca ati descoperit o camera ascunsa?


          Daca ati descoperit un dispozitiv de supraveghere video care va inregistreaza in camera de hotel sau intr-un spatiu inchiriat in scop turistic, indicat ar fi sa nu-l demontati sau sa-l distrugeti. Montarea unui astfel de dispozitiv in aceste conditii reprezinta infractiune. Din acest motiv conservarea probelor si anuntarea politiei sunt esentiale.

          Acoperiti daca este posibil obiectul in care este instalata camera, cu o haina, prosop, sau alt obiect. Evitati sa stati si sa va miscati in campul vizual al camerei. Multe camere de supraveghere au functia de detectare a miscarii si activeaza inregistrarea doar cand detecteaza miscare in campul vizual. De asemenea camerele au si functia de loop recording, functie folosita mai ales atunci cand imaginile sunt inregistrate pe un mediu de stocare atasat fizic camerei (SD card, HDD, SSD, etc.). Aceasta functie permite suprascrierera fisierelor vechi cu altele noi atunci cand capacitatea maxima de stocare a mediului de stocare a fost atinsa. Exista posibilitatea ca pe primul fisier existent sa existe o inregistrare a celui care a instalat camera si care din neglijenta a fost filmat de camera in momentul instalarii sau cand s-a indepartat de ea. Din acest motiv evitati sa va miscati in campul vizual al camerei, pentru a preintampina pornirea inregistrarii si suprascrierea fisierelor existente pe mediul de stocare al inregistrarilor.




Daca aveti orice intrebare sau comentariu legat de acest subiect, va rugam sa postati in sectiunea de comentarii de mai jos.