In Koreea de Sud 1600 de persoane au fost filmate in secret pe timpul sejurului, in 42 de camere de motel, filmarile fiind difuzate on-line prin live-streaming pe un site pay-per-view. In acelasi timp, un cuplu a descoperit o camera video ascunsa intr-un ceas desteptator in apartamentul pe care l-a inchiriat in Toronto.
In ultimii ani dispozitivele de supraveghere video au devenit din ce in ce mai accesibile ca pret si posibilitati de achizitie, mai performante, mai mici si mai usor de disimulat.
Tot in ultimii anii turismul asa cum il cunosteam in trecut s-a schimbat in mod radical din punct de vedere al posibilitatilor de cazare. In prezent un numar din ce in ce mai mare de spatii de cazare sunt puse la dispozitia clientilor de catre persoane particulare prin intermediul platformelor de intermediere a serviciilor de cazare (Booking; AirBnB), dar si pe site-urile clasice de anunturi publicitare. Numai la o scurta cautare pe olx.ro gasim sute de anunturi cu oferte de inchiriere a apartamentelor/camerelor in “regim hotelier”.
Depistarea camerelor video ascunse a devenit o necesitate
Cand un turist inchiriaza o camera sau o casa de vacanta, se asteapta sa primeasca un spatiu in care intimitatea sa-i fie respectata. Din pacate tot in ultimul timp numarul situatiilor in care s-au descoperit instalate camere ascunse in spatii de cazare a crescut alarmant.
In aceste conditii, preocuparea si vigilenta clientilor ar trebui sa fie crescute pentru a preveni eventualele situatii neplacute in care gazda sau cel care inchiriaza un spatiu de cazare ar fi putut instala dispozitive de supraveghere video pentru a inregistra in mod ilegal imagini compromitatoare cu clientii.
In continuare va vom pune la dispozitie un ghid complet si amanuntit asupra unor tehnici si metode eficiente de depistare in incaperi a camerelor video disimulate.Tehnicile prezentate in acest ghid provin din procedurile aplicate de catre servicii si institutii guvernamentale unde masurile de contraspionaj sunt prioritare.
Ghidul va va ajuta sa depistati marea majoritate a camerelor video disimulate ce se gasesc in prezent pe piata. Aceste tehnici au fost incercate si testate de catre specialistii ISG in diverse situatii si asigura o eficienta sporita in depistarea mijloacelor disimulate de inregistrare video.
Cel mai important lucru este ca orice persoana poate aplica aceste metode fara a avea nevoie de echipamente costisitoare, de cunostinte tehnice aprofundate sau de sprijinul companiilor specializate in bug sweeping.
In plus, pentru cei care doresc o verificare mai profunda a spatiului, va vom prezenta ulterior un alt material cu metode avansate de depistare a dispozitivelor de supraveghere, metode care presupun insa folosirea unor echipamente tehnice specifice.
PASII VERIFICARII
1. Operatiuni preliminare
La patrunderea intr-o incapere in care suspectati ca ar putea fi montate dispozitive de supraveghere, intrati in acea incapere presupunand ca supravegherea este in desfasurare. Nu intreprindeti nicio activitate si nu expuneti niciun obiect sau document care v-ar putea pune intr-o situatie nefavorabila daca ar fi surprinse intr-o inregistrare. Este mai bine sa fiti vigilenti pana va veti asigura ca spatiul este sigur.
Deplasati-va in mijlocul incaperii si din acest punct, in functie de dimensiunea incaperii impartiti-o imaginar in 2, 4 sau mai multe segmente. Aceasta impartire a spatiului in segmente va va permite sa efectuati o verificare amanuntita a fiecarei zone fara a omite vreun detaliu important si fara a va fi distrasa atentia.
Stabiliti cu care dintre segmente incepeti si apoi efectuati verificarea folosind metodele pe care vi le vom prezenta mai jos, continuand apoi cu fiecare dintre restul segmentelor in parte urmand aceeasi pasi.
2. Stabiliti care sunt zonele de risc in incapere
Orice dispozitiv video de supraveghere va fi pozitionat intr-un loc care sa permita atat ascunderea sa cat si captarea celor mai relevante si de interes imagini pentru operator. In situatia camerei de hotel si a unei gazde “neprietenoase”, zonele de interes major pentru operator si de risc pentru client ar fi: patul, baia, zona de dressing unde musafirul s-ar dezbraca.
Identificati zonele de risc din incapere in functie de configuratia acesteia.
Identificati punctele vulnerabile din incapere care permit observarea acestor zone de risc.
Un dispozitiv de supraveghere video va fi instalat la o inaltime superioara sau inferioara liniei de vedere a ochilor, pentru a nu fi usor depistat la o simpla trecere prin dreptul sau.
3. Efectuati observatii generale
Efectuati o observare generala a intregului segment, urmarind in principal obiectele care nu-si justifica prezenta intr-un anumit loc sau sunt pozitionate altfel decat intr-un mod uzual.
Observati daca in incapere sunt mai multe obiecte cu aceeasi utilitate: 2 ceasuri (de perete si de masa), 2 filtre de cafea, mai multe detectoare de fum sau de miscare, etc.
4. Verificati aparatura electrica
Verificati toate aparatele electrice din segment/incapere: televizor, aparat de aer conditionat, corpuri de iluminat, ceasuri, telefon, termostat, modem/router internet, frigider, intrerupatoare electrice; uscator de par, boxe audio, filtre de cafea, fierbatoare de apa, detectoare de fum, senzori de miscare, indicatoare luminoase de orientare, etc.
Verificarea consta in:
- identificarea si inspectarea oricarui indicator luminos suspect;
- inspectarea cu atentie a oricarui orificiu/deschidere din aceste echipamente care este indreptat spre zonele de risc descrise de la punctul 2;
- inspectarea fiecarei laturi a acestor echipamente care este indreptata spre zonele de risc mentionate;
- inspectarea firelor care sunt conectate la aceste echipamente. Observati daca pe langa cablurile obisnuite de alimentare mai sunt conectate si alte cabluri;
- verificarea suportului de montare pe perete al corpurilor de iluminat; inspectarea soclului sau a suportului de infiletare al becului, sa nu fie de dimensiuni anormale sau sa prezinte orificii nejustificate;
- verificarea pe cat posibil a interiorului aparatelor electrice din incapere;
- inspectati orice lucru vi se pare anormal la aceste echipamente.
5. Verificati alte obiecte de risc aflate in incapere
Obiectele care prezinta risc pentru instalarea camerelor ascunse si care trebuie atent inspectate sunt:
- aparatele de aer conditionat - prezinta risc major deoarece au atat spatiu suficient in interior pentru instalarea dispozitivelor cat si conectare la instalatia electrica a cladirii; verificati atat unitatea aflata in interiorul camerei cat si unitatea exterioara daca se afla in balcon;
- gurile de ventilatie din camera ale instalatiei centralizate de climatizare - inspectati-le cu lanterna telefonului. In aceste locuri este suficient spatiu pentru a putea fi ascuns un dispozitiv de inregistrare;
- detectoare de fum sau de miscare – inspectati toate fantele si orificiile prezente in acestea;
- ghivece de flori – inspectati atat partea cu vegetatie cat si ghiveciul pentru a identifica eventuale gauri in acesta;
- carti – deschideti si verificati interiorul cartilor care sunt indreptate cu cotorul catre zonele de risc;
- tablouri – inspectati atat rama cat si partea din spatele tabloului;
- obiecte de mobiler, corpuri suspendate – inspectati laturile, imbinarile dintre elementele mobilierului, picioarele de sustinere, interiorul sertarelor, butonii sau manerele pentru deschiderea usilor/sertarelor;
- rame foto electrice - inspectati marginile acestora;
- jaluzele/obloane;
- ceasuri de perete – inspectati interiorul acestora, compartimentul pentru baterii, prezenta sau nu a unui card de memorie in el, verificati inscriptiile si cifrele de pe cadran;
- vaze de flori – verificati interiorul acestora; verificati partea de jos a vazei sa nu prezinte compartiment ascuns; verificati latura indreptata spre zonele de risc pentru identificarea orificiilor;
- agatatoare de haine, cuiere – verificati orice orificiu suspect prezent in acestea;
- suporturi diverse (pixuri, servetele) - verificati interiorul lor cat si posibilitatea existentei unor compartimente ascunse.
Verificati daca obiectele din camera dumneavoastra sunt similare cu cele din restul camerelor hotelului sau a casei. Difera aceste obiecte de la o camera la alta?
La orice obiect mobil pe care-l considerati suspect, pe cat posbil verificati daca greutatea acestuia este mai mica sau mai mare decat ar fi normal. Obiectelor modificate pentru a ascunde camere ascunse li s-a indepartat continutul original sau li s-a modificat structura pentru a permite instalarea echipamentului video.
Identificati daca obiectele din camera dumneavoastra se potrivesc cu ansamblul general al casei sau al hotelului. Intr-o casa cu arhitectura si design interior rustic un obiect de decoratiune in stil modernist nu si-ar gasi in mod obisnuit locul, mai ales daca este pozitionat in camera pe care ati inchiriat-o dumneavoastra si intr-un punct orientat spre o zona de risc. De aceea identificati daca obiectele din camera dumneavoastra sunt instalate intr-o pozitie ciudata sau intr-un loc neobisnuit fata de cele din alte camere.
6. Verificati oglinzile
Chiar daca in aparenta existenta unei oglinzi 2 way (asa cum vedeti in camerele de interogatoriu din filme) este destul de putin probabila, totusi indicat ar fi sa verificati si acest lucru. Oglinzile unidirectionale au o latura reflectorizanta (oglinda) iar cealalta latura este folosita de observator dintr-o incapere alaturata celei in care se afla tinta, pentru a observa/inregistra elementele de interes pentru observator. Conditia functionarii unei astfel de oglinzi unidirectionale este ca in camera unde se afla observatorul sa fie intuneric iar camera observata sa fie iluminata.
Pentru a verifica existenta unei oglinzi 2 way cea mai simpla metoda este sa stingeti lumina in camera in care va aflati si sa indreptati o lanterna sau un fascicul luminos puternic spre oglinda. In situatia in care este oglinda 2 way, fascicolul de lumina va trece prin aceasta si va va permite sa observati ce se afla in spatele acestei oglinzi, in camera de observatie.
O alta metoda simpla de verificare a existentei unei astfel de oglinzi este lipirea degetului dumneavoastra de oglinda. La marea majoritate a oglizilor obisnuite, intre degetul dumneavoastra lipit de oglinda si reflexia acestuia va exista o distanta de 1-2 milimetri. In cazul unei oglinzi 2 way degetul va fi lipit de reflexia lui din oglinda.
7. Verificati prizele
Verificati toate prizele din incapere, atat cele electrice cat si cele de cablu tv si internet si indentificati tot ce este conectat la fiecare dintre ele. Inspectati cu atentie toate echipamentele conectate la ele sau care par a nu-si avea locul acolo.
Toate dispozitivele de supraveghere video au nevoie de o sursa de alimentare cu curent electric. Camerele video pot fi alimentate atat cu baterii cat si de la reteaua electrica. Totul depinde de durata supravegherii video, de durata in care veti ocupa camera si de posibilitatea operatorului de a patrunde in camera dumneavoastra. Dispozitivele alimentate cu baterii au o durata de operare mai scurta in timp ce dispozitivele conectate la reteaua electrica sunt folosite la o supraveghere de durata.
Identificati daca tipul de priza este acelasi in toata camera sau vreuna dintre prize difera. Eventual observati si tipul prizelor aflate in casa sau in celelalte camere. In situatia in care una dintre prize este diferita, acordati o atentie sporita inspectarii acesteia.
8. Verificati peretii si tavanul
Inspectati cu atentie peretii si tavanul din punctele vulnerabile pentru a identifica eventuale gauri in acestia. Acordati o atentie sporita zonelor cu deschidere directa catre zonele de risc. Identificati urme de praf, var sau tencuiala ramase in urma gauririi peretilor pt. instalarea camerelor de supraveghere.
In situatia unui tavan fals construit din casete cu placi care se pot ridica, ridicati aceste placi si inspectati zona de deasupra loc. Daca in tavanul fals casetat exista corpuri de iluminat incastrate in acesta, acordati o atentie sporita acestora. Ridicati placile din jurul corpului de iluminat si observati daca exista dispozitive instalate.
Daca exista montate in tavanul fals sprinklerele pt. stingerea incendiilor acestea trebuie inspectate. Inspectati cu atentie zona vizibila a corpului de iluminat sau a sprinkler-ului, cea care este indreptata catre interiorul camerei si al zonei de risc.
9. Inchideti luminile
Inchideti orice sursa de lumina in camera si observati orice martor luminos care ar putea fi suspect. Multe camere video sunt dotate cu leduri care sa instiinteze operatorul despre starea functionarii acesteia (inregistrare, stare baterie, stand-by). Daca cel care a instalat dispozitivul a neglijat sa anuleze functionarea acestor leduri iar instalarea camerei nu a fost facuta intr-un mod profesionist, puteti folosi aceste neglijente in avantajul dumneavoastra si sa descoperiti locul unde a fost instalata camera ascunsa.
De asemenea cu lumina stinsa in incapere, aprindeti lanterna din telefonul dumneavoastra si “periati” cu aceasta lumina zonele care va intereseaza. Incercati sa observati orice reflexie a lentilelor camerei video disimulata.
10. Verificati dotarile camerei prezentate la momentul rezervarii
Comparati lista de utilitati si echipamente prezentate pe site-ul unde ati rezervat cazarea cu cele pe care le-ati gasit in camera. Majoritatea website-urilor din industria turismului enumera toate dotarile si echipamentele disponibile in camere. Orice neconcordanta intre ceea ce ati gasit in camera si ceea ce este declarat si prezentat in materialul de promovare trebuie inspectata. Daca spre exemplu camera era promovata ca fiind dotata cu un uscator de par si dumneavoastra gasiti 2 instalate in camera, acestea trebuie investigate.
De asemenea daca in materialul de promovare al unitatii de cazare este declarat faptul ca la receptia hotelului sau in lobby se serveste cafea gratis pentru musafiri iar dumneavoastra gasiti in camera instalat un filtru de cafea, acest lucru iarasi trebuie sa ridice suspiciuni iar aparatul trebuie verificat.
In camerele de hotel gasiti inventarul bunurilor existente, dar pt. a fi siguri puteti verifica si la receptie acest inventar al bunurilor din camera.
Ce faceti daca ati descoperit o camera ascunsa?
Daca ati descoperit un dispozitiv de supraveghere video care va inregistreaza in camera de hotel sau intr-un spatiu inchiriat in scop turistic, indicat ar fi sa nu-l demontati sau sa-l distrugeti. Montarea unui astfel de dispozitiv in aceste conditii reprezinta infractiune. Din acest motiv conservarea probelor si anuntarea politiei sunt esentiale.
Acoperiti daca este posibil obiectul in care este instalata camera, cu o haina, prosop, sau alt obiect. Evitati sa stati si sa va miscati in campul vizual al camerei. Multe camere de supraveghere au functia de detectare a miscarii si activeaza inregistrarea doar cand detecteaza miscare in campul vizual. De asemenea camerele au si functia de loop recording, functie folosita mai ales atunci cand imaginile sunt inregistrate pe un SD card. Aceasta functie permite suprascrierera fisierelor vechi cu altele noi atunci cand capacitatea maxima de stocare a cardului SD a fost atinsa. Exista posibilitatea ca pe primul fisier existent pe card sa existe o inregistrare a celui care a instalat camera, care din neglijenta a fost filmat de camera in momentul instalarii sau cand s-a indepartat de ea. Din acest motiv evitati sa va miscati in campul vizual al camerei, pentru a preintampina pornirea inregistrarii si suprascrierea fisierelor existente pe cardulSD.
Intr-un material viitor va vom prezenta metode avansate de depistare a dispozitivelor de supraveghere, metode care presupun insa folosirea unor echipamente tehnice specifice pentru termo-detectie, scanare frecvente radio, scanare retele wireless, identificare camere cu infrarosu, s.a.
Daca aveti orice intrebare sau comentariu legat de acest subiect, va rugam sa postati in sectiunea de comentarii de mai jos.